And guys please... dont judge the cake from its topping...huhu..belum rasa belum tau
Kek butter cream hijau tu kek coklat kat dalam dia...sama lah macam cup cake tu..Hari tu teman akak kat office ni pergi kedai bahan2 kek..tetiba menjelma satu semangat dan aura yang bukan2 nak buat kek plak...Tapi yang sayangnyer kek butter cream putih tu cheese cake lah konon nyer (instant cake dalam kotak beli kat Tesco) nampak kat gambar bukan main lagi...meleleh air liur nengok gambar dia display kat kotak...Tapi bila dah masak bak kata Kak Zie only God Knows...auni makan segigit dah termuntah termonggek...so, masih ader lagi display kat dalam peti ais..sesiapa teringin meh la datang umah...uargghhhh...(x pasal2 kena saman plak ngan Kementerian Kesihatan nanti..buat orang termuntah2) baik tak yah ler...
Oklah, nak share resepi coklat cake jer..oklah rasa dia..bahan2 pun simple..so, bolehlah kalau nak try..
Coklat Kek Kakak Iparku
Bahan A
1 ketul butter (250gm)
2 cawan gula
6 biji telur
2 cawan tepung kek
1/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan serbuk koko
Bahan B
1/2 cawan susu
1/2 cawan air panas menggelegak
Cara2
1. Pukul butter dan gula hingga kembang.
2. Masukkan satu persatu telur.
3. Masukkan sedikit demi sedikit tepung kek berselang seli dengan tepung kek dan serbuk koko.
4. Bancuhkan bahan B. Tuangkan kedalam adunan bahan A (adunan diatas). Gaul rata dengan kaedah "mengaup" bukan "mengaummmm" tau bahaya huhu..
Bakar kek selama 50minit ke sejam dengan api 175c.
Selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment